Prowansja



Prowansja to wręcz starożytny rejon Francji – jej nazwa wywodzi się jeszcze z czasów gdy należała do cesarstwa Riymskiego i była określana jako Provincia Nostra. Do dziś pozostaje zresztą najbardziej śródziemnomorskim z rejonów Francji, który ma najwięcej wspólnego z kuchnią półwyspu Apenińskiego. Niektóre elementy sztuki gastronomicznej ma wręcz wspólne z Włochami – takich jak chociażby pasta sardelowa Bagna Cauda czy nawet Pistou. W kuchni francuskiej riwiery, podobnie jak na riwierze włoskiej dominują także dania z ryb i owoców morza – nie ma nic bardziej klasycznego od marsylskiej Bouillabaisse. Włochy najbardziej przypomina jednak bogactwo ziół (np. mieszanka Ziół Prowansalskich) i warzyw, które stanowią bazę Ratatouille i dodawanej do nich oliwy. Podobnie jak w sąsiednim Piemoncie również tu znajduje się także zagłębie Trufli. Prowansalczycy zbierają jednak przede wszystkim ich czarną odmianą.

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe

Sery i nabiał

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje



Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

  • Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)