Kuchnia Angielska


Veneto

Anglia w świecie kulinarnym nie jest bardzo wysoko ceniona. Tutejsi kucharze, tacy jak Marco Pierre White czy Heston Blumenthal, którzy zyskali status światowych gwiazd, od pewnego czasu zaczynają jednak eksponować jej mocne strony. Angielska kuchnia, która ma dworsko-burżuazyjne korzenie zdominowana jest przede wszystkim przez mięso. Wołowina jest w tym względzie numerem jeden, a za danie narodowe można uznać Roast Beef. To jednak potrawa ekskluzywna serwowana podczas świątecznego obiadu albo jadana w restauracji. Bardziej powszednie, ale nie mniej charakterystyczne jest Fish and Chips rodem ze street-foodu oraz różnego rodzaju Puddingi związane z kuchnią domową. Anglicy szczycą się także swoimi serami wśród których Cheddar, Cheshire, a przede wszystkim Stilton są najwyżej cenione.


Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje


Przepisy


Przystawki

Pudding

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

Porady