Pražská Šunka Zapečená v Chlebu (Praska szynka w cieście chlebowym)

Szynka to czeska specjalność. Gotowana, pieczona czy wędzona – prascy rzeźnicy i restauratorzy przygotowują ją na setki sposobów. Najbardziej tradycyjna i najsłynniejsza jest tzw. Szynka Praska. Zwykle serwowana jako wędlina lub przekąska, jest też jednak materiałem na pełnowymiarowy obiad: Pražská Šunka Zapečená v Chlebu czyli praską szynkę pieczoną w cieście chlebowym. To przepis wręcz archaiczny, danie wyszukane, serwowane na świąteczny obiad – m.in. jako tradycyjna potrawa Wielkanocna.
Szynkę należy kroić gorącą, ale przed tym powinno się odstawić na parę minut aby odpoczęła.






Składniki:

Praska Szynka lub inna gotowana-wędzona szynka (około 2,5 kg)
– 2 cebule przekrojone na pół
– 5 liści laurowych
– 5 ziaren ziela angielskiego
Ciasto:
– 300 gr mąki żytniej
– 150 ml mleka
– 10 gr drożdży
– łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Szynkę gotować półtora godziny z cebulą i ziołami. Po ugotowaniu ostudzić, zdjąć skórę I nadmiar tłuszczu.
  • Mąkę przesiać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Z obu składników ugnieść ciasto i odstawić na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Z ciasta uformować placek i zawinąć w niego szynkę. Piec aż skórka chleba dobrze się zrumieni (około pół godziny).
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych