Kuchnia Brytyjska

Kuchnia Brytyjska

Kuchnia Chorwacka

Kuchnia Chorwacka

Kuchnia Włoska

Kuchnia Włoska

Kuchnia Francuska

Kuchnia Francuska

Kuchnia Grecka

Kuchnia Grecka

Kuchnia Szwedzka

Kuchnia Szwedzka

Kuchnia Filipińska

Kuchnia Filipińska

Kuchnia Indonezyjska

Kuchnia Indonezyjska

Kuchnia Tajska

Kuchnia Tajska

Kuchnia Meksykańska

Kuchnia Meksykańska

Kuchnia Libanu i Lewantu

Kuchnia Libanu i Lewantu

Kuchnia Turecka

Kuchnia Turecka

Porada tygodnia

Smak na... Bób (Lipiec, Tydzień 29)

Bób (łac. Vicia faba) wywodzi się ze wschodniej części morza Śródziemnego gdzie była kultywowana już 6.000 lat p.n.e. - to właśnie z niego, a nie z ciecierzycy powstawały pierwsze Falafele. Dziś najwięcej upraw prowadzonych jest w północnych Chinach oraz w Wielkiej Brytanii i Francji. W Polsce znana przede wszystkim w postaci świeżych ziaren. Na świecie sprzedawana jest także suszona. W krajach anglojęzycznych znane w Polsce duże ziarna bobu nazywane są ...