Abon Ayam (Kurczak gotowany i obsmażany)


W kuchni indonezyjskiej Abon to prosta technika gotowania, która polega na gotowaniu mięsa i rwaniu go na kawałki. Najczęściej sięga się po mięso kurczaka, które łatwo dzielić na włókna. Przygotowanie Abon Ayam, bo tak należy tłumaczyć nazwę potrawy, nie kończy się jednak na gotowaniu. Drugi etap to obtoczenie mięsa w przyprawach i obsmażenie go.
W Indonezji to popularne jedzenie uliczne (sprzedaje się także w sklepach, zapakowane w folię). Abon serwuje się jako zwykłą przekąskę, czasami używa jako farsz, a w nieco lepszym wydaniu jako bazę do prostej mięsnej sałatki – tak jak poniżej. To jego przygotowania używa się zresztą nie tylko mięsa kurczaka, ale też np. ryb, wołowiny, czy też wieprzowiny – to specjalność mieszkającej w Indonezji mniejszości chińskiej. Najpopularniejszy jest jednak drób, który też najłatwiej porwać na włókna.
Koncepcją, a przede wszystkim konsystencją mięsa Abon przypomina meksykańskie klasyki takie jak Carnitas czy Barbacoa.

Składniki:

– jeden niezbyt duży kurczak
– łyżka ziaren kolendry, w całości
– 5 cm kawałek galangalu (ew. imbiru)
– 5 ząbków czosnku w łupinakch
– duży ogórek pokrojone w słupki
– poszarpane listki sałaty rzymskiej lub lodowej
– 100 mln oleju
Marynata:
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 4 plasterki galangalu (ew. imbiru), posiekanego
– 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
– łyżeczka soli

Przygotowanie:

    • Kurczaka umieścić w garnku. Dodać ziarna kolendry, korzeń galangalu i czosnek w łupinkach. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować trzy kwadranse.
    • Kiedy mięso się ugotuje, wyjąć i odstawić aby ostygło.
    • Mieloną kolendrę przez chwilę prażyć na suchej patelni.
    • Mięso kurczaka porwać na włókna (skórę wyrzucić).
    • Wymieszać je w misce z mieloną kolendrą, galangalem, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą.
    • Na patelni rozgrzać olej i w zależności od jej wielkości na raz lub partiami smażyć kurczaka, aż się zrumieni.
    • Mięso wyjąć z patelni o odsączyć z nadmiaru tłuszczu (np. na papierowym ręczniku)

 
W misce ułożyć liście sałaty, a na nich rozłożyć kurczaka oraz kawałki ogórka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.