Acciugata / Anchovy Paste


Włoska Acciugata, czy też brytyjska Anchovy Paste to po prostu pasta przygotowywana na bazie sardeli – Brytyjczycy mają zresztą też podobną pastę Patum Peperium. Czasami ma konsystencję sosu, niekiedy wygląda jak puree, nie mniej zawsze służy do tego samego – nadanie potrawie słono-rybnego smaku. Zwykle Trafia do sosów śmietanowych oraz mięsnych, zup a także do potraw mięsnych. Popularny jest m.in. w Toskanii, gdzie serwuje się ją z kotlet Bistecca alla Fiorentina.
Po połączeniu z sokiem cytrynowym Acciugata podlewa się także dania z rusztu.

Prosty Toskański przepis na Acciugatę:

Składniki:


Sposób przyrządzania: Na małej patelni rozgrzać oliwę i dodać kapry, czosnek oraz sardele. Dusić na małym ogniu tak długo, aż ryby się rozpadną (gdy czosnek zacznie brązowieć usunąć go). Utrzeć na gładki sos.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.