Agnello alla Pastora (jagnięcina pieczona z ziemniakami)


Basilicata to górzysty rejon południa Włoch. Dlatego jagnięcina to jedno ze sztandarowych mięs tej okolicy. Agnello alla Pastora czyli jagnięcina po pastersku to klasyczny przepis, który przez wieki wypracowywali pasterze owiec, całe letnie miesiące spędzają ze stadami na wypasie na górskich łąkach. Pierwotnie prostszy, z czasem został wzbogacony w warzywa.

Składniki:

– 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
– pół kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– trzy pomidory pokrojone w kostkę
cebula posiekana w półtalarki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– gałązka posiekanego rozmarynu
– łyżeczka oregano
– 4 łyżki oliwy
– 50 gr tartego Pecorino

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Jagnięcinę wraz z ziemniakami ułożyć w żaroodpornym naczyniu
    • Całość wyłożyć posiekanymi pomidorami, cebulą i posypać ziołami oraz pecorino.
    • Mięso doprawić solą i pieprzem.
    • Piec pod przykryciem około 2 godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.