Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)


Owce to trzoda szczególnie mocno związana z regionem Abruzji. Z kolei Agnello con le Olive czyli jagnięcina duszona lub pieczona z oliwkami to specjalność wielu regionów Włoch – tak podaje się go m.in. na Sardynii. Przepis abruzyjski także jest bardzo tradycyjny – od wieków w ten sposób serwuje się młode barany podczas Wielkanocy.

Składniki:

– 500 gr jagnięciny (może być z udźca) pokrojonej w plastry
– 100 gr czarnych oliwek drobno posiekanych
– szklanka bulionu
– 3 szczypty oregano
– 1 peperoncino drobno posiekane
mąka pszenna
– 4 łyżki oliwy
– sok z pół cytryny

Przygotowanie:

    • Mięso obtoczyć w mące.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i na silnym ogniu obsmażyć jagnięcinę.
    • Dodać połowę bulionu, zagotować i posolić.
    • Zmniejszyć ogień i dusić jagnięcinę pół godziny, obracając ją kilkakrotnie.
    • Dodać oliwki, oregano, peproncino i resztę rosołu. Przykryć i dusić jeszcze półtorej godziny.
    • Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.