Aji Dulce / Ajicito / Rubra / Biquinho


Aji Dulce czyli słodka chili to papryka używana w Ameryce Południowej oraz na Karaibach. Najbardziej popularna jest w Wenezueli, gdzie uznawana jest za jeden z najważniejszych składników – m.in. wchodzi w skład mieszanki mięsnej Hallaca. Często sięga się po nią także na Puerto Rico – gdzie Ajicito trafia do sosów mięsnych oraz rybnych – a także w Brazylii. Tutaj nazywana jest Rubra lub Biquinho i robi się z niej nawet dżem. Aji Dulce to krewniaczka Habanero – również jest papryką odmiany łac. Capsicum chinense. Nie ma jednak nic wspólnego z jej ostrością. Jak sama nazwa wskazuje Aji Dulce to raczej łagodna papryka – w skali Scovilla ma od 100 do 500 punktów.
Żółta odmiana Aji Dulce nazywa się Aji Dulce Amarillo.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.