Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)


Ajmoht czy też Obara to z grubsza rzecz biorąc dwie nazwy właściwie tego samego słoweńskiego dania, o którym wspomina się już w późnym średniowieczu. Oba określenia tłumaczy się zazwyczaj jako gulasz czy też ragout. W istocie są to mięsne zupy, które z biegiem lat zrobiły się znacznie bardziej warzywne niż pierwotnie. Tradycyjnie serwuje się je z kaszką kukurydzianą žganci.

Składniki:

– 1 kg młodej wołowiny, pokrojonej w kostkę
– 1 kg żeberek cielęcych, pociętych na kawałki
– 2 cebule, posiekane
– 2 marchwie, starte
– ćwiartka kapusty, poszatkowanej
– różyczki z połówki kalafiora
– 4 liście laurowe
– pół łyżeczki majeranku
– łyżka papryki w proszku
– szczypta gałki muszkatułowej
– 3 łyżki mąki
– łyżka mąki gryczanej (opcjonalnie)
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać połowę oleju i dokładnie ze wszystkich stron obsmażyć na nim mięso. Wołowinę przełożyć do dużego garnka.
    • Na patelnię po smażeniu mięsa, dodać resztę oliwy i podsmażać na niej cebulę oraz startą marchew. Po 10 minutach również ją włożyć do garnka z mięsem.
    • Do garnka dodać też wszystkie inne składniki i przyprawy (poza mąką). Całość dużą ilością wody, jak na zupę (ok 2 – 3 l).
    • Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 3 godzin.
    • Pół godziny przed końcem gotowania całość zaciągnąć mąką, rozrobiona w niewielkiej ilości przestudzonej wcześniej zupy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.