Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)


Albondigas to przepis Hiszpański, ale jego koncept przywieźli Maurowie – nazwa wywodzi się od arabskiego al-bunduq co oznacza orzech laskowy (chodziło o kształt małej kulki). Ten rodzaj pulpetów jest daniem podróżującym, bo sami Hiszpanie przepis wywieźli do Ameryki i rozpowszechnili go w swoich koloniach. Popularność zdobyły przede wszystkim w Meksyku. Tutaj bardzo często trafiają do bulionu oraz różnego rodzaju zup (przepis na zupę z Albondigas na filmie poniżej), ale także przygotowuje się jak w Hiszpanii, czyli z pomidorowym sosem.

Składniki:

Pulpety:
– 250 gr mielonej wieprzowiny
– 250 gr mielonej wołowiny
cebula, drobno posiekana
– 50 gr bułki tartej (ok. 6 łyżek)
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki kminu mielonego
– pół łyżeczki pieprzu mielonego
– pół łyżeczki soli
– roztrzepane białko jajka
– tłuszcz do smażenia
Sos:
– puszka pomidorów
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– suszona chili (np. chipotle), namoczona kwadrans w ciepłej wodzie i posiekana
– 150 ml bulionu
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki pulpetów (poza olejem) połączyć i wyrobić na jednorodną masę. Odstawić do lodówki na pół godziny.
    • Przygotować sos: na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek
    • Dodać chili, pomidory oraz bulion. Doprawić solą i gotować około pół godziny
    • W międzyczasie z mięsa uformować kulki o średnicy ok. 4 cm.
    • Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć na nim pulpety – około 5 minut każdy – aż się zrumienią (można to zrobić w głębokim tłuszczu).
    • Pulpety odsączyć z nadmiaru tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku).
    • Umieścić je na patelni z sosem i dusić ok. 5 minut.

 
(Na filmie przepis na meksykańskie Albondigas gotowane w zupie.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych