Alicot (Gulasz z podrobów)


To tradycyjna potrawa wywodząca się Bearn, ale znana jest również dalej na wschód, w Langwedocji. Jest to rodzaj gulaszu przygotowywanego na bazie drobiowych podrobów. Alicot to efekt oszczędności z której znani są mieszkańcy południowej Francji. Tutejsi chłopi co do zasady starali się przetworzyć wszystkie produkty spożywcze jakie mieli – Alicot okazał się sposobem na utylizację resztek. Pierwotnie dodawano do niego także nóżki i głowy domowego ptactwa.

Składniki:

– Podroby z dwóch gęsi (mogą być też podrobny z innego ptactwa)
– 2 duże cebule pokrojone w półtalarki
– nieco gęsiego łoju, ew. smalcu
– 6 plasterków boczku wieprzowego pokrojonego w słupki
– 3 marchewki posiekane w plasterki
– 3 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ósemki (mogą być z puszki)
– główka czosnku
bouquet garni
– szklanka bulionu

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu roztopić gęsi tłuszcz. Podsmażyć na nim cebulę.
    • Dorzucić boczek oraz podroby. Smażyć aż wszystko nabierze nieco koloru.
    • Do mięsa dodać marchew, pomidory, czosnek i zioła. Posolić i popieprzyć.
    • Całość zalać bulionem. Przykryć i dusić na małym ogniu 2-3 godziny.

 
Alicot podaje się z białą fasolą oraz surowymi ostrymi kiełbaskami

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.