Alzacja i Lotaryngia


Wąziutka Alzacja i pękata Lotaryngia to odwieczny teren sporny między Francją, a Niemcami. Pierwotnie należące do Cesarstwa Niemieckiego w XVII uległy wpływom sąsiadów z Południa. Alzacja przypadła Francji na mocy pokoju Westfalskiego, a Lotaryngia w skutek tzw. Wojny o sukcesję Polską. Spór między Augustem III i Stanisławem Leszczyńskim ogarnął pół Europy – wojna toczyła się od Polski, przez Niderlandy, aż po Sycylię – a jednym z jej konsekwencji była intronizacja Leszczyńskiego na tron Lotarnygii (po jego śmierci teren przejął zięć, Ludwik XV). Od tego czasu wpływy Francuskie, szczególnie w kuchni, zrobiły się bardzo silne. Z punktu widzenia całego kraju najważniejszy produkt Alzacji to Foie gras, gęsia wątróbka wykorzystywana m.in. do przyrządzania pasztetów, z których słynie zresztą cały rejon. Poza granicami najbardziej znane danie to Quiche Lorrain, ale prawdziwą wizytówką pozostaje kapuściane Choucroute, którego  związków z kuchnią Niemiec nie da się ukryć.


Przepisy


Przystawki

Mięso i Drób