Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)

Zupa anatolijska to bardzo pojemna kategoria odnosząca się do całej gamy zup od wieków jadanych codziennie w Anatolia, stanowiącej trzon Turcji. Są zarówno bardzo proste – ograniczające się do bulionu zagęszczanego mąką z kilkoma dodatkami – jak i bardziej bogatych w warzywa oraz mięso. Poniższy przepis Anadolu Çorbası wywodzi się z centrum Anatolii, gdzie docenia się dodatek mięsa, szczególnie kurczaka.


Składniki:

– 200 gr piersi kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
marchewka drobno pokrojona
cukinia drobno pokrojona
cebula drobno pokrojona
– 80 gr bulguru
– 2 l bulionu drobiowego
– 2 łyżki masła
– łyżeczka czerwonej, suszonej papryki
– łyżeczka mąki
– 2 łyżki jogurtu
– żółtko jajka

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić masło, podsmażyć na nim kurczaka.
    • Dodać marchew, cukinię oraz cebulę. Smażyć około 2 – 3 minut.
    • Dosypać bulguru oraz suszoną paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zalać bulionem. Zagotować.
    • Całość gotować około 10 minut.
    • W szklance wymieszać mąkę, jogurt, żółtko i 100 ml wody. Dolać mieszankę do zupy.
    • Zupę gotować jeszcze parę minut i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.