Arbroath Smokie (Wędzony łupacz)


Wszystko zaczęło się w małej szkockiej wiosce rybackiej Auchmithie położonej nieopodal Arbroath. Legenda mówi o pożarze we wsi, który dosięgnął beczek z pekolowanym w soli łupaczem. Kiedy rankiem uprzątano pogorzelisko odnaleziono beczki które dopadł pożar, a w środku doskonale uwędzone ryby. Bardziej prawdziwa wersja mówi raczej o gościach ze Skandynawii, którzy po prostu nauczyli Szkotów takiego sposobu wędzenia (patrz: Pikling). Tak czy owak przepis się przyjął, a gdy w XIX wieku rybacy z Auchmithie przenieśli się do Arbroath, został ochrzczony nazwą tego miasta. Dziś to prawdziwa narodowa potrawa Szkotów, chroniona prawem i sprzedawana na całym świecie. Zasadniczy sposób przygotowywania ryb nie zmienił się – najpierw się je soli, a potem wędzi w beczkach.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.