Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)


W Grecji pieczenie to jeden z najpowszechniejszych sposobów przyrządzania młodych owiec przez górali nie tylko z Peloponezu. Jada się je w niedziele i święta, zapraszając do wspólnego stołu rodzinę oraz przyjaciół – to tradycja szczególnie silna w głębi półwyspu bałkańskiego. Jest to przy tym nieodzowne danie serwowane z okazji świąt Wielkanocy. Kiedyś, gdy nie wszystkich stać było na własny piec, wiejskie gospodynie przygotowaną jagnięcinę w żaroodpornym naczyniu zanosiły rano do piekarni i po paru godzinach obiad był gotowy.
Przepis na Arni Sto Furno (gr. αρνι στο φουρνο) czyli dosłowne jagnięcina z pieca należy odróżniać od pieczonej jagnięciny Psimeno Arni (gr. ψημένο αρνί), która jest raczej przyrządzana na rożnie lub ruszcie, nad żywym ogniem.
Analogicznym włoskim przepisem jest Abbacchio al Forno.

Składniki:

– udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg)
– 2 główki czosnku
– 2 cebule posiekane w półplasterki
– 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
– sok z 2 cytryn
– gałązka tymianku
– gałązka rozmarynu
liść laurowy
– 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
oliwa

Przygotowanie:

    • Piec rozgrzać do 180 st. C.
    • Udziec jagnięcy ponakłuwać ostrym wąskim nożem i ponadziewać ząbkami czosnku. Natrzeć solą i pieprzem.
    • Brytwannę skropić oliwą. Na dnie ułożyć cebulę, a na niej jagnięcinę. Na wierzch położyć zioła, a całość skropić sokiem z jednej cytryny i podlać oliwą.
    • Mięso przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i umieścić w piecu na ok. godzinę.
    • W tym samym czasie ziemniaki wymieszać z oliwą oraz pozostałym sokiem z cytryny.
    • Ziemniaki dodać do brytwanny, znów całość przykryć folią i piec  kolejną godzinę.
    • Na koniec zdjąć folię i mięso z ziemniakami piec trzy kwadransy do godziny.
    • Około 5- 10 minut przed końcem pieczenia w brytwannie umieścić pomidory.

 
Charakterystyczne dla tej potrawy i całej greckiej kuchni jest skrapianie mięsa cytryną. Dla Greków owoc ten jest bowiem równie nieodłącznym towarzyszem jagnięciny jak czosnek czy rozmaryn. Sokiem mięso doprawiają nie tylko przed pieczeniem, ale także już podane na stole.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



(Poniżej inna wersja pieczonej jagnięciny, gdzie mięso najpierw piecze się na chrupko, a później pod przykryciem. Całość ułożona na cytrynach)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.