Arrachera / Burritos de Arrachera (Grillowana wołowina)

Meksykańska Arrachera w gruncie rzeczy nie jest właściwie nazwą dania, ale raczej rodzaju mięsa. Chodzi o wołową przeponę oddzielającą klatkę piersiową od jamy brzusznej – kawałek mięsa gdzieś pomiędzy mostkiem, a szpondrem. Amerykanie robią z niego tzw. Hanger Steak Francuzi Onglet, a Włosi Lombatello. Niezbyt duże kawałki mięsa zwykle smaży się (grilluje) lekko nacięte lub pocięte w paski. Tak przynajmniej robią Meksykanie: stąd Arrachera podoba jest nieco do Fajity. Przed smażeniem, mięso pekluje się w prostej marynacie zbudowanej na bazie soku z limonki, czosnku, cebuli oraz chili (plus pieprz i sól). Podobnie jak Fajitę często serwuje się ją z salsą dodatkami warzywnymi zawinięte w placek kukurydziany – tak jak w przedstawionym powyżej przepisie na Burritos de Arrachera.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.