Ayam Masak Merah (Kurczak w sosie pomidorowym)


Pomidory nie są zbyt popularnym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu. Powszechnie do duszenia dań używają ich właściwie tylko Filipińczycy – na ich zwyczaje kulinarne bardzo silny wpływ wywarli jednak Hiszpanie. Niemniej także w Indonezji i Malezji można spotkać potrawy z pomidorami. Są wśród nich dwa przepisy na kurczaka: Ayam Rebus Tajam oraz Ayam Masak Merah, czyli kurczak gotowany na czerwono, gdzie sos pomidorowy odgrywa kluczową rolę. W Malezji, skąd pochodzi to danie nie jest to jednak produkt tak tani jak w Europie. Potrawa ma więc charakter uroczysty: serwuje się ją np. z okazji Hari Raya dnia kończącego Ramadan, a na północy kraju często wchodzi w skład menu imprez weselnych.
Ayam Masak Merah swoją konstrukcją przypomina nie tylko dania kuchni śródziemnomorskiej – takie jak chociażby włoski Kurczak Marengo – ale przede wszystkim meksykański Mole Rojo de Polo. W tym przypadku wspólna jest pikantność obu dań.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.