Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bagoong Terong (Filipińska pasta rybna) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bagoong Terong (Filipińska pasta rybna)


Bagoong Terong to rodzaj świeżej filipińskiej pasty rybnej. Przygotowuje się ją rzadkiego gatunku ryby zwanej po angielsku bonnet mouth fish. Mięso sieka się soli i pozostawia do fermentacji – pasta zawiera więc kawałki ryby. To odróżnia ją od innej popularnej filipińskiej pasty Bagoong Monamon, przygotowywanej na bazie sardeli.
Bagoong Terong podobnie jak sos rybny czy pastę krewetkową używa się do doprawiania potraw – jest dressingiem dla warzywnego Kinilnat oraz dipem dla smażonych ryb, mięsa (Tsitsaron) owoców mango, jajek na twardo. Filipińczycy stosują ją także jako smak do rybnego bulionu.
Zobacz też: Bagoong alamang

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych