Bakłażan Etiopski / Turecka Pomarańcza / Nakati


Bakłażan Etiopski (łac. Solanum aethiopicum) zwany jest też Jajkiem Ogrodowym lub Pseudo-pomidorem. Ta ostatnia nazwa odnosi się do jego wyglądu – owoc o średnicy od 2 do 5 cm to coś pomiędzy pomidorem a bakłażanem (kształt ma równie zróżnicowany co pomidor). Kolor najczęściej ma pomarańczowy, zbiera się go jednak jeszcze jak jest żółty. Generalnie uprawiany jest w zachodniej Afryce – ze względu na ciepłolubność w Europie przyjął się tylko na południu Włoch, a także w Turcji (najbardziej znana jest jego odmiana nazywana Tureckim Bakłażanem czy też Turecką Pomarańczą). Bakłażan etiopski ma zróżnicowany smak – od słodkiego, aż po gorzki – a jada się nie tylko owoce, ale także liście.
Zobacz: Jilo

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.