Bakłażan Tajski (Jabłkowy) / Kaeng Khiao Wan Phak


Bakłażan Tajski zwany też Jabłkowym (łac. Solanum Virginianum, chociaż występuje też pod kilkom innymi nazwami) to rodzaj niezbyt dużego, biało-zielonego, kulistego bakłażana (niekiedy ma kolor fioletowy, żółty czy biały). Waży do 200 gr – jak sama nazwa wskazuje rozmiarami przypomina niewielkie jabłko.

Popularny jest przede wszystkim w Tajlandii (tutejsza nazwa to Makheua Brot Chao Phraya) gdzie często trafia do miejscowych curry (taj. Kaeng), najczęściej zielonego, szczególnie w wersji wegetariańskiej (takiej jak zaprezentowana na filmie), ale także czerwonego curry Kaeng Phet Daeng Gai, curry ziołowego Kaeng Khae Gai oraz rybnej zupy Kaeng Tai Pla. Bakłażana jada się ze skórką, dzięki czemu zachowuje kształt. Miąższ szybko ciemniej na świeżym powietrzu kroić go więc należy tuż przed gotowaniem.

Bakłażana jabłkowego można zastępować zwyczajnym, fioletowym bakłażanem.

Zobacz: Kermit, Bakłażan Laotański

(Na poniższym filmie Dawvid Thompson przygotowuje wegetariańskie curry Kaeng Khiao Wan Phak, w którym tajski bakłażan odgrywa jedną z głównych ról)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.