Bakmi / Bami

Indonezyjskie Bakmi czy też tajskie Bami (Ba Mee) to rodzaj pszennego makaronu sprowadzonego do tego kraju przez chińskich kupców oraz emigrantów. Dlatego przypominają one nieco chińskie kluski pszenne, takie jak: Lamian czy też Mee Pok. Ich nazwę należy tłumaczyć jako kluski mięsne. Chodzi bowiem o to, że zwykle towarzyszą daniom mięsnym. Gotuje się je oddzielnie (czasem natłuszcza smalcem) i podaje z takimi daniami jak pulpeciki Bakso, układając je na makaronie. W podobny sposób serwuje się je z zupą – w tym przypadku są one podawane raczej w oddzielnej miseczce. Bakmi można też smażyć w głębokim tłuszczu i serwować z warzywami, mięsem oraz sosem – w Indonezji jest to Ifu Mi, a w Tajlandii Mu Krop. Indonezyjczycy tak jak każdy inny makaron ugotowane Bakmi lubią też smażyć z różnymi dodatkami: tak powstaje Bakmi Goreng nieco mniej popularny od słynnego Mie Goreng.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.