Biała fasola


To jedna z najpopularniejszych odmian Fasoli Zwykłej. Ziarna Białej Fasoli zazwyczaj są mniejsze od Fasoli Piękny Jaś, chociaż nie w przypadku greckiej Gigantes. Bardziej przypominają włoską Cannellini. Biała fasola ma bardzo uniwersalne zastosowanie, a znaczna część zbiorów jest sprzedawana w puszkach.
Ma przy tym bardzo wiele odmian uprawianych głównie w Europie.





Przepisy z białą fasolą


Bliski Wschód

Fassoulia Baida (Duszona fasola)

Turcja

Lahana Corbasi (Kapuśniak)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)

Grecja

Fasolada (Grecka fasolówka)
Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)

Bałkany

Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
Prebranac (Zapiekana fasola)

Włochy

Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)

Francja

Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)

Hiszpania

Fabada (Potrawka z fasolą)
Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.