Bil Maslen Couscous (Kuskus z combrem jagnięcym)


Bil Maslen Couscous to stara tradycja tunezyjskich Beduinów. Kiedy legalne było jeszcze wielożeństwo przygotowany w ten sposób comber jagnięcy każda żona kroiła po kolei, po kawałku prezentując się swemu mężowi. Od 1958 roku poligamia w Tunezji została zakazana, nie mniej kuskus z jagnięcym combrem pozostał kulinarną tradycją. Szczególnie ważny jest dla mieszkańców położonego na północy rejonu Siljana. Bil Maslen Couscous jest tu jednym z dań serwowanych podczas tradycyjnego wesela.

Składniki:

– comber jagnięcy, podwójny (oryginalnie używa się filet)
– 1 kg kuskusu
– 2 cebule, cienko posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– puszka siekanych pomidorów
– 150 gr ciecierzycy, namoczonej przez noc
– 5 małych marchwi, przeciętych wzdłuż
– 6 małych ziemniaków, przeciętych wzdłuż
– 2 zielone chili
– 2 łyżki papryki w proszku
– garść siekanej pietruszki
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i dodać czosnek. Podsmażyć jeszcze minutę.
    • Dodać pomidory, harissę, paprykę i doprawić solą.
    • W rondlu umieścić mięso, dodać ciecierzycę i zalać wodą tak aby przykryła comber.
    • Całość dusić 40 minut: po 10 minutach dodać marchew, po kolejnych 10 minutach ziemniaki, a 5 minut przed końcem gotowania także chili.
    • Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale żeby nie był zbyt miękki (zalać wrzątkiem i poczekać, aż spęcznieje).
    • Kaszę ułożyć na półmisku, zalać ją sosem z duszenia, na środek ułożyć comber, a dokoła warzywa (przed podaniem mięso można pokroić). Całość oprószyć pietruszką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych