Blette / Poirée / Jotte


Poirée, Joute, Jotte, Blette, Bette czy też Côtes de Bettes to cała gama odmian buraka liściastego (znanego w Polsce jako Boćwina) uprawianych w krajach francuskojęzycznych – w przypadku ostatnich z wymienionych nazw uwidacznia się pokrewieństwo z włoskim burakiem liściastym czyli bietolą. Występuje tu w różnych  wariantach, kolorach z różnej wielkości liśćmi i różnej grubości łodygami. W samej Francji rocznie zbiera się jej ok. 16 tys. ton. Szczególnie popularna jest na południu w Prowansji. Stała się jednym z ważniejszych elementów kuchni Nicei gdzie dodaje podobnie jak we Włoszech dodaje się ją jako farsz do pierogów, zapieka w popularnym tutejszym naczyniu Tian, a przede wszystkim przygotowuje tzw. Tourte de Blettes. Na północy ceni się ją m.in.  w belgijskiej Walonii, gdzie pełni główną rolę w Tarte al d’jote.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.