Bób / Fava


Bób (łac. Vicia faba) wywodzi się ze wschodniej części morza Śródziemnego gdzie była kultywowana już 6.000 lat p.n.e. – to właśnie z niego, a nie z ciecierzycy powstawały pierwsze Falafele. Dziś najwięcej upraw prowadzonych jest w północnych Chinach oraz w Wielkiej Brytanii i Francji. W Polsce znana przede wszystkim w postaci świeżych ziaren. Na świecie sprzedawana jest także suszona. W krajach anglojęzycznych znane w Polsce duże ziarna bobu nazywane są Szeroką Fasolą (Broad Bean). Przyjęte na całym świecie określenie Fava wywodzi się z języka włoskiego i oznacza właśnie szeroka fasola. 

We Włoszech bób jest zresztą dość popularna, trafia m.in. do gęstej umbryjskiej zupy Imbrecciata. Większe wzięcie ma jednak w rodzimym ziemi, na wschodzi i południu Morza Śródziemnego: Fūl Medames to tradycyjne, egipskie danie z bobu które rozprzestrzeniło się w wielu krajach arabskich, a w Tunezji bób często trafia do gęstych zup takich jak Berkoukech, Dchich czy też Bissara.

Istnieje  także mniejsza odmiana bobu o twardszych ziarnach i intensywniejszym zapachu (łac. Vicia faba var. equina) zwana Końską Fasolą – używa się jej także jako paszy dla zwierząt.

(Prosty przepis – bób na tostach – prezentuje Hugh Fearnley-Whittingstall)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.