Boczek / Bekon


Spór o to czy Boczek to Bekon trwa długo. Dla jednych to tylko anglojęzyczna wersja polskiej nazwy. Inni przekonują, że boczek pochodzi z dolnej części boku świni, a bekon z górnej partii. To miałoby uzasadniać różnicę w tłustości mięsa, chociaż jeszcze inni sprawę upraszczają uznając że bekon to po prostu boczek okrojony z tłuszczu.
Pomijając spory formalne boczek to kawałek wieprzowiny bardzo popularny zarówno wśród masarzy, jak i wśród kucharzy.

Jako wędlina przygotowywane jest na wiele sposobów – pod tym względem mało kto może mu dorównać. Mamy więc nie tylko boczek gotowany czy pieczony. Boczek można też parzyć – polega to na zalaniu go gorącym wywarem z wody oraz przypraw i odstawieniu na parę dni – albo wędzić w dymie, zarówno na zimno jak i na gorąco. Mamy też wreszcie boczek dojrzewający, którego najsłynniejszym przedstawicielem jest włoska Pancetta.
Boczek to także składnik wielu kiełbas, którym nadaje odpowiednią tłustość i smak.

Swoją wszechstronność boczek potwierdza też w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o rozległość geograficzną. W Europie po boczek równie chętnie sięgają Anglicy ze swoją ciężką kuchnią, jaki „śródziemnomorscy” Włosi, a jednocześnie jest to mięso chętnie używane na Dalekim Wschodzie.

Przepisy z boczkiem (i na boczku)


Meksyk

Alambres (Mięso zasmażane z warzywami i serem)
Carne en su Jugo estillo Jalisco (Mięso z fasolą w stylu Jalisco)

Karaiby

–  (Gulasz kukurydziany z dynią)

Irlandia

Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)
Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)

Anglia

Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)

Skandynawia

Apple-Flask (Bekon z jabłkami i cebulą)
Biksemad (Mięso z ziemniakami)
Kroppkaka (Nadziewane kluski ziemniaczane)
Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)

Belgia

Matoufet (Omlet z mlekiem i boczkiem)
Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)
Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)

Francja

Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
Coq au Vin (Kurczak w winie)
Flammekueche (Placek z serem i cebulą)
La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
Paupiettes de Boeuf (Zrazy zawijane)
Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
Quiche Lorraine

Hiszpania

Fabada (Potrawka z fasolą)
Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)

Włochy

Pasta alla Carbonara (Makaron z boczkiem i śmietaną)
Pasta alla Carrettiera (Makaron z boczkiem)
Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
Pasta e Fagioli (Wenecka zupa fasolowa)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)

Czechy

Španělský Ptáček (Zrazy zawijane, nadziewane)
Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)

Austria

Girardirostbraten (Rostbef w sosie grzybowo-kaparowym z boczkiem)
Ritschert (Eintopf z pęczakiem)

Bałkany

Budla (Kiełbasa jajeczna)
Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
Lički Kupus (Chorwacki bigos)
Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)

Grecja

Sfougato (Ciasto jajeczne z cukinią i fetą)

Tajlandia

Mu Krop (Tajski boczek smażony)
Mu Waan (Boczek karmelizowany)
Phat Khana Mu Krop (Chińskie brokuły smażone z boczkiem)

Filipiny

Liempo (Boczek pieczony)
Tocino (Filipińskie skwarki)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.