Borani (Duszona fasola z jagnięciną)


To danie, zyskało w Turcji popularność w czasie świetności Imperium Ottomańskiego, które obejmowało swoim władaniem bliski wschód. Borani ma bowiem korzenie arabskie, stąd też popularne jest w całym regionie, aż po Armenię na północy i Afganistan na wschodzie. Nazwą swą nawiązuje do perskiej księżniczki Borani, która wyszła za mąż za spadkobiercę kalifów Bagdadu z dynastii Abbasydów. Potrawa swoim wyglądem miała nawiązywać do perskiego, haftowanego klejnotami dywanu – jednego z najcenniejszych darów jakie znajdowały się w posagu księżniczki. Zielony kard szwajcarski (który w północno-europejskiej wersji można zastąpić kapustą włoską) ma oddawać kolor dywanu, a fasola to perły.
W samej Persji czyli dzisiejszym Iranie, a także w Afganistanie Borani ma zresztą znacznie szersze znaczenie – w ten sposób nazywa się różnego rodzaju dipy i sosy bazujące na jogurcie. I tak afgański Borani Banjan to pasta z bakłażana, a perski Borani Esfenaj to sos jogurtowy ze szpinakiem.

Składniki:

– 1,2 kg kardu szwajcarskiego (ew. kapusty włoskiej) posiekanej
– 150 gr fasoli czarne oczko, namoczonej przez kilka godzin i odsączonej
– 250 gr mielonej jagnięciny
cebula drobno posiekana
– 2 pomidory obrane ze skóry i posiekane
– 1,5 łyżeczki czerwonej, suszonej papryki
– 100 ml oliwy

Przygotowanie:

    • Fasolę umieścić w rondlu, zalać pół litra wody i gotować około trzech kwadransów.
    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Przez 5 minut podsmażać mieloną jagnięcinę.
    • Do jagnięciny dodać cebule i dusić jeszcze 20 minut.
    • Dodać pomidory i paprykę. Doprawić solą i pieprzem.
    • Poddusić kilka minut i dodać fasolę. Gotować około 5 – 10 minut.
    • Dodać kardu i pół szklanki wody. Dusić jeszcze 5 minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.