Kuchnia Francuska


Kuchnia Francji to ogromne bogactwo regionów i ogromne kontrasty. Obrazowo zostało to uchwycone w komedii z 1963 roku pt. Potyczki Kuchenne, gdzie „maślany” normandczyk Bourvil wciąż ścierał się z Fernandelem, prowansalczykiem akceptującym wyłącznie oliwę. To tak w soczewce. Rzeczywiście jednak Francuzi przy całym swym uwielbieniu dla sztuki kulinarnej mają na stole praktycznie wszystko co jada się w Europie. W Alzacji i Lotarnygii tłuste dania z kapusty, w Prowansji kuchnie śródziemnomorską, W Baskonii i Rousillon zapożyczenia z Hiszpanii, a na północy omułki i piwo stylizowane na Belgisjkim. Do tego mnóstwo własnych specjałów, takich jak strasburskie pasztety z Foie gras, gaskońskie Confit, Burgundzką wołowinęCharolais, czy langwedockie Cassoulet. I jeszcze setki serów, kilka mórz pełnych ryb no i Paryż z całym swoim bzikiem na punkcie gotowania oraz sztuką restauracyjną. Francja to przy tym kultywowana od wieków tradycja przyrządzania bogatych, mięsnych obiadów (od Coq au Vin po Poule au Pot) jakich nie ma nigdzie indziej na świecie.
Regiony: Alzacja i Lotaryngia | Bordeaux i Północna Akwitania | Burgundia | Franche Comte | Gaskonia i Baskonia | Langwedocja | Loara i Francja Centralna | Midi i Owernia | Normandia, Bretania, Picardia, Pas-de-Calais | Paryż i Il de France | Poitou i Limousin | Prowansja | Rodan Alpy | Szampania 

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

Porady



Smaki


Smaki i przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso

Ryby i owoce morza

Wino

Alkohole