Börek / Burek (Paszteciki z mięsem)


Tureckie nadziewane paszteciki to wielowiekowa tradycja. Ich patronem jest Bugra Khan, XIII wieczny zdobywca Turkistanu. Pierowtnie saszetki z ciasta nadziewane mięsem nazywały się Bugra, aby z czasem zmienić nazwę na Börek. W dzisiejszej turcji rodzajów tej przekąski jest bardzo dużo, w zależności od regionu w którym powstają – mają różne kształty i różne nadzienie (nie tylko mięso, ale także sery czy też warzywa, takie jak szpinak – przepis na filmie poniżej). Do ich przygotowania używa się także różnego rodzaju ciasta: zarówno filo (nieco podobne do ciasta francuskiego) jak i podpłomyków zwanych Yufka.

Składniki:

– pierś kurczaka, posiekana w paski
– 3 ząbki czosnku, posiekane
cebula posiekana w półplasterki
– łyżka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
– 250 gr ciasta francuskiego lub takiego jak na pierogi
– jajko, roztrzepane
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek oraz cebulę (okło 3 minuty).
    • Dodać kurczaka i zrumienić go.
    • Zdjąć patelnię z ognia. Dodać tymianek, sól i pieprz. Całość wymieszać.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Przygotować paszteciki
    • Wariant 1: z ciasta wykroić kółka o średnicy 15 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć nieco farszu. Zamknąć pasztecik zawijając brzegi i łącząc się u góry.
    • Wariant 2: prostokątne płaty ciasta nadziać farszem i zawijać w rulony podobne do polskich krokietów (można je właściwie zawijać w dowolny kształt).
    • Każdy borek posmarować jajkiem. Piec je w piekarniku, aż zrobią się rumiane (około 20 minut).

 
Przed podaniem burek można posypać czarnuszką lub sezamem.

(Poniżej przepis na Börek ze szpinakiem zapiekany w formie ciasta – sposób przyrządzenia przypomina grecki Spanakopitas)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.