Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Borlengo / Zampanella | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Borlengo / Zampanella


Borlengo to nazwa odnosząca się do naleśników smażonych w Modenie, a także Bolonii (region Emilia-Romagna). Ich historia jest słabo znana – pierwsze zapiski pochodzą z XIII wieku – podobnie jak źródłosłów dania: powszechnie wywodzi się je od słowa burlo czyli zabawa, żart i według jednej z teorii chodzi o to że Borlnego było zakąską serwowaną w karnawale (Zampanella to określenie używane na wschodzie w okolicach Montesano).
Nie ma jednego sposobu przygotowywania naleśników. Bazą jest woda, sól oraz mąka – najczęściej pszenna, ale może być nawet kasztanowa – i niekiedy jaja. Tradycyjnie napełnia się je miejscową pastą Cunza – w tym przypadku rozmaryn i czosnek mieszany nie jest ze smalcem, ale raczej boczkiem. Do tego garść Parmigiano Reggiano .
W miasteczku Zocca funkcjonuje nawet muzeum Borlenghi, a w Guiglia w drugi i trzeci weekend maja odbywa się festiwal Borlenghi.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych