Kuchnia Indonezyjska

Veneto

Indonezja to prawdziwy tygiel kulturowy z trzema setkami grup etnicznych i trudno mówić o jednej tutejszej kuchni. Pod tym względem strukturalnie najbardziej przypomina Indie, gdzie także panuje wiele różnych tradycji kulinarnych. Są jednak też pewne ważne składniki, które nadają jej spójny charakter, takie jak chociażby powszechne zastosowanie mleka kokosowego czy też chili – kilka podobnych igrediencji upodabnia ją nieco do kuchni Tajskiej. Smak kwaśny znacznie częściej niż przy użyciu limonki uzyskuje się jednak dzięki tamaryndowcowi. Poza tym charakterystyczne nuty nadaje użycie orzechów ziemnych oraz słodkawego sosu Kecap Manis. Poza tym Indonezja słynie długą listą ostrych past chili Sambal i ma nawet rodzaj dania narodowego w postaci wołowego Rendang.

Przepisy


Przekąski

Zupy

Sałatki

Dania z ryżu

Dania z makaronu

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Porady



Smaki


Smaki i przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe, makarony i oleje

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje