Bresaola Condita (Bresaola z jajkiem)


Słynną lombardzką Bresaolę zwykle jada się na surowo, pokrojoną w cieniutkie plasterki. Istotny jest jednak dobór dodatków – to tzw. Bresaola Condita czyli przybrana. W najprostszej postaci można się ograniczyć do pieprzu, oliwy i cytryny. Można też podsypać ją tartym Grana Padano. Niewątpliwie najbardziej charakterystyczne jest podawanie jej z surowym żółtkiem, które podobnie jak w przypadku Tatara łagodzi intensywny smak surowego mięsa.

Składniki:

– 350 gr Bresaoli pokrojonej w cienkie plastry
– 2 rozbełtane żółtka
oliwa
oregano
pieprz
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

    • Bresaole ułożyć na talerzach.
    • Podlać oliwą oraz żółtkiem i oprószyć pieprzem oraz oregano. Odstawić na kwadrans.
    • Tuż przed podanie skropić sokiem z cytryny.

 

Również tak podaną Bresaolę można posypać tartym Grana Padano, a także dodać listki rukoli.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.