Brik / Brick (Smażone pierożki)


Tunezyjskiej Brik czy też Brick to rodzaj smażonych pierożków bardzo podobnych do bliskowschodnich Sambus. W ich przypadku używa się cienkiego ciasta malsouka sprowadzonego do Afryki Północnej przez Turków (można je zastąpić greckim filo).
Nawet jeśli Brick miałby bliskowschodnie korzenie to pierożki te już dawno i bardzo mocno wtopiły się w tradycje kulinarne Tunezji. To jedna z najpopularniejszych przekąsek, a ich powszechność potwierdza różnorodność przepisów na farsz – każda rodzina ma własną tradycję jego przygotowania. Bardzo różne są także sposoby składania ciasta: niektórzy zlepiają je jak pierogi, inni składają w trójkąty jak greckie Tiropites, a jeszcze inni zwijają w ruloniki (tak jak w przypadku przekąsek do zupy Ftir el Euch).
Poniżej przepis na dwa rodzaje farszu – jeden z warzywami drugi z mięsem. Ciasto można jednak też wypełnić po prostu kawałkami tuńczyka w oleju albo obgotowanym mięsem kurczaka (np. z bulionu).

Składniki:

– arkusze ciasta malsouka ew. filo
– olej do smażenia
Farsz warzywny:
cebula, drobno posiekana
– pół pęczka posiekanej pietruszki
– 2 ziemniaki, ugotowane i rozgniecione na pure
– 3 łyżki kaparów, posiekanych
– jajko
– 4 łyżki oliwy
Farsz mięsny:
– 100 gr mielonej wołowiny lub jagnięciny
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka kurkumy
– łyżka oliwy

Przygotowanie:

    • Przygotować farsz warzywny: na oliwie zeszklić cebulę, zdjąć ją z patelni i wymieszać z pietruszką.
    • Kiedy ostygnie dodać ziemniaki, kapary, jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
    • Przygotować farsz mięsny: obsmażyć mięso na oliwie z dodatkiem przypraw oraz pieprzu i soli.
    • Przygotowane farsze nakładać na kawałki ciasta, np.: okrągłe i sklejać je jak pierogi, podłużne paski i składać ja jak tiropites lub większe placki i składać jak meksykańskie burrito.
    • Dobrze zalepione pierogi obsmażyć na patelni z olejem (ok. 3 minuty z każdej strony) lub w głębokim tłuszczu. Można też przygotować wersję mniej kaloryczną: ciasto z wierzchu posmarować oliwą i zapiekać w piekarniku.

 
Pierożki podawać z cząstkami cytryny.
 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.