Bruschetta (Włoskie grzanki)



Bruschetta to danko typowo rzymskie, o czym świadczy jego nazwa. Bruscare w stołecznym dialekcie znaczy tyle co grillowanie. Historia Bruschetty sięga XV wieku. Pierwotnie Rzymianom chodziło o zużycie starego chleba. Najpierw krótko go więc grillowali, aby chwilę później natrzeć czosnkiem, podlać oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Wypestkowane i posiekane pomidory w przepisie tym pojawiły się nieco później. Z czasem Bruschetty w ogóle stały się coraz bardziej bogate w dodatki – zarówno warzywa, wędliny jak i ser. Były również inspiracją do podobnych zapiekanek tworzonych w innych regionach Włoch takich jak Fettunta z Toskanii czy abruzyjska grzanka z Ventriciną.

Składniki: ciabatta, przekrojony ząbek czosnku, oliwa oraz pomidory wypestkowane i pokrojone w kostkę (jeśli nie pozbawi się ich wodnistych gniazd nasiennych namoknie cała grzanka).

Sposób przygotowania: Podsmażoną na patelni lub opieczoną w tosterze kromkę ciabatty należy natrzeć czosnkiem podlać oliwą i obłożyć pomidorami. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.