Bruss / Bross / Bruzzu


Bruss czy też Bross to rodzaj sera produkowanego w całym Piemoncie. Jego nazwę przypisuje się miasteczku Bresse, leżącym po drugiej stronie granicy we francuskim Delfinacie. Tradycyjnie robiło się go z resztek po produkcji innych serów, a fermentację zazwyczaj przerywało się poprzez dodawanie Grappy. Tak powstaje pasta do smarowania pieczywa, a pierwotnie był to po prostu sposób na wykorzystanie starego, zeschłego już sera. To najbardziej klasyczna wersja najczęściej spotykana w piemonckim miasteczku LangheBruss delle Langhe objęty jest ochroną regionalną DOP. Dziś przepis ten już nieco sublimuje – jako bazy serowej używa się cenionej Robioli, a Grappę zastępuje winem.
Ta nabiałowa przekąska nie musi jednak bazować na alkoholu – produkowana także w Piemoncie Brus da ricotta to po prostu ricotta fermentowana przez miesiąc i doprawiana pieprzem i chili. W sąsiedniej Ligurii w prowincji Imperia produkuje się podobny ser o nazwie Bruzzu – tyle że z mleka krowiego i bez grappy. Ser ten był bardzo popularny w minionym wieku, aż do początku lat 90-tych.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.