Bulgur / Burghul


Bulgur to rodzaj arabskiej kaszy pszenicznej. Uzyskiwany jest z parowanych, łuskanych i prażonych ziaren pszenicy. Podczas tego procesu zyskuje łagodnie orzechowy smak. Gotuje się go krótko lub po prostu zalewa wrzątkiem. Dobrze wchłania różne płyny, dlatego często dodaje się do niego m.in. oliwę i cytrynę. Bulgur to podstawa takich dań jak Tabbouleh czy Kibbeh.












Przepisy z bakłażanem


Tunezja

Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
Osbène (Kiełbaski z kurczaka)

Liban i Bliski Wschód

Imjadara (Soczewica z bulgurem)
Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
Kibbeh Samak (Pulpety rybne)
Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)

Turcja

Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
Kisir (Sałatka z bulgurem/kuskusem)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych