Burak Liściasty / Boćwina


Liście były pierwszą częścią buraka jaką docenili ludzie. Jedli je już w Babilonie. Stąd wraz z rozwojem różnych kultywarów Buraka Uprawnego (łac. Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) jeden z nich zarezerwowano właśnie dla Buraka Liściastego popularnie zwanego Boćwiną lub Botwiną. Generalnie liście ma nawet podobne do liści pokrewnego jej buraka korzeniowego, które za młodu też określa się mianem Botwiny. Zazwyczaj są jednak większe, a przede wszystkim bardziej delikatne i bardziej mięsiste – słowem bardziej nadające się do spożycia. Mają też bardziej klarowny smak. Używa się ich tak jak np. liści Szpinaku. W Polsce dodaje zazwyczaj do zup (przede wszystkim samej Boćwiny) oraz chłodnika. Z powodzeniem doskonale pasują także do sałatek.
Znana w Polsce boćwina to tylko jedna z odmian Buraka Liściastego. Boćwina Szerokoogonkowa czy też Boćwina Kardonowa to odmiana Buraka która charakteryzuje się dość szerokimi ogonkami. Jada się je jak kłącza selera naciowego. Na południu Europy, szczególnie we Włoszech, bardzo popularnym kultywarem buraka liściastego jest za to bietola, a jego francuska odmiana najczęściej nazywana jest blette.

Przepisy z boćwiną


Belgia

Tarte al d’jote (Tarta z burakami liściastymi / boćwiną)

Francja

Tourte de Blettes (Ciasto z burakami liściastymi)

Włochy

Pansoti (Pierogi liguryjskie)

Bałkany

Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)
– Zelianica (Ciasto nadziewane szpinakiem / boćwiną)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.