Burgundy

Burgundia w odróżnieniu od Bordeaux skupionego wokół doliny Girond’y i nastawionego na indywidualne chateau, jest regionem winiarsko rozległym z największą w całej Francji liczbą AOC. Wynika to z ponad 20 wiekowej historii upraw winorośli w tym regionie. W średniowieczu zyskały one szczególną renomę, o którą troszczył się przede wszystkim książe burgundii Filip Śmiały. To on zakazał uprawy pospolitych ale wydajnych winogorn Gamay na rzecz dużo szlachetniejszych Pinot Noir. I do dziś dominują one Burgundię – gamay to szczep charakterystyczny już tylko dla okręgo Baujolaise, które choć leży w Burgundii to winiarsko jest od niej odseparowane. Uprawia się tu także białe winogrona Chardonay, z których pochodzi słynne Chablis.


Z grubsza w Burgundii można wydzielić kilka regionów:
Na północy znajduje się Yonne, gdzie obok Chablis produkuje się również białe i czerwone wina z apelacji Auxerre, Irance czy Saint-Jacques. Po drugiej stronie na południu znajduje się za to Cote Chalonnaise, Macon i już na granicy Rodanu Baujolaise.
Serce Burgundii leży jednak w samym środku tej krainy, czyli w słynnej złotej dolnie (Cote d’Or). To tutaj znajdują się dwie doliny – Cote de Nuits oraz Cote de Beaune – i to stąd pochodzi 31 najlepszych burgundzkich apelacje Grand Cru, a wśród nich Romanee-Conti działka o powierzchni 1,62 ha, z której wina uchodzą za najdroższe na świecie. Większość bo, aż 24 najlepsze apelacje znajdują się w Cote de Nuits. Są to niewielkie działeczki (najmniejsza Mazoyeres Chambertin ma zaledwie 2,8 tys. m kw. i jest najmniejszą apelacją Francji) na których produkuje się czerwone wina. W Cote de Beaune, której znaczna część należała niegdyś do Karola Wielkiego, produkuje się siedem grand cru spośród których sześć do białe wina wytwarzane z Chardonay – mówi się że to najlepsze białe wina świata.

Cote d’Or najlepiej obrazuje skomplikowany system apelacji funkcjonujący w Burgundii.
– Na samym szczycie stoi wspomnianych 32 Grand Cru, gdzie nie można produkować więcej niż 35 hl/ha. Stanowią one 1,7 proc. całej produkcji win z Burgundii, a noszą nazwy winnic określane mianem klimatów (climat)
– Drugie w kolejności są Premier Cru, które w swoim AOC poza nazwą winnicy zawiera również nazwę gminy z której pochodzi – np. Volnay 1er Cru Les Caillerets.
– Trzecie są apelacje komunalne, wywodzące się od nazw miejscowości. Mylący w nich jest fakt, iż w XIX wieku większość z nich do swojej pierwotnej nazwy dodała także nazwę słynnego klimatu, który leży w jej okolicach tak Vosne zmieniło się w Vosne-Romanee, które jednak bezpośrednio nie ma nic wspólnego ze słynnym La Romanee Grand Cru.

Poza Cote d’Or istnieją też trzy rodzaje apelacji.
– Pierwsze to apelacje regionalne takie jak wspomniane Auxerre czy Macon, które stanowią ponad połowę wszystkich burgundzkich win.
– Drugi to apelacje gatunkowe, takie jak Bourgogne Aligote, robione ze szczepu Aligote, Bourgogne Passe-Tout-Grain będące mieszanką Piont i Gamay w relacji 1 do 2, oraz Cremant de Bourgogne czyli burgundzkie wina musujące
– Trzecia najszersza apelacja to AOC Bourgogne, czyli wszystkie inne winnice burgundii uprawiające Pionot Noir, Gamay i Chardonay na obszarze 3 tys. ha

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.