Burrida (Gulasz rybny)



Burrida to najzwyklejsza zupa rybna wywodząca się z Ligurii. Tradycyjnie gotowano ją prawie codziennie w każdej wiosce. Używano do niej wszelkich znajdujących się pod ręką ryb oraz owoców morza. Dziś pod tym względem wiele się nie zmieniło. Burrida podbiła jednak także stoły dużych portów, takich jak Genua, i ich restauracji.

Składniki:

– 1 kg dowolnych morskich ryb oczyszczonych i wyfiletowanych
– pół kg dowolnych owoców morza, sprawionych
– 1 kg cebuli pokrojonej w talarki
– 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– pół kg pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) posiekanych w kostkę
– szklanka białego wina
– pęczek posiekanej pietruszki
– pół łyżeczki oregano
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • W garnku rozgrzać połowę oliwę i podsmażyć na niej połowę cebuli i czosnku.
    • Na cebuli ułożyć połowę pomidorów, a także ryby oraz owoce morza.
    • Całość oprószyć solą, pieprzem oraz oregano i przykryć resztą cebuli, czosnku oraz pomidorów.
    • Na wierzch położyć pietruszkę, zalać winem i resztą oliwy.
    • Gotować na wolnym ogniu około godziny aż płyn odparuje, a zupa stanie się zawiesista.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.