Burrito / Burritos (Zawijane placki z nadzieniem)


Nieoficjalną meksykańską stolicą Burrito jest Ciudad Juárez w stanie Chihuahua. Miejska legenda głosi, że nadziewane, zwijane placki właśnie tu, w czasie rewolucji 1910-1921 zaczął sprzedawać Juan Méndez. Swoją garkuchnię woził na grzbiecie osiołka czyli po hiszpańsku burrito. I tak już pozostało. Jest to możliwa historia samej nazwy, ale z pewnością nie całej koncepcji jedzenia – zwyczaj zawijania jedzenia w tortille mieli już Indianie szczególnie ci z plemienia Pueblo. Zresztą jest konkurencyjna historia, mówiąca o sprzedawcy placków, którego klientelą byłe biedni chłopcy z pobliskiej szkoły. Towarzystwo było rozbrykane, więc on sam ochrzczcił mianem osiołków. I tak przeszło na jedzenie.
Tyle opowieści. Definicja jest taka, że Buritto to jeden z najprostszych prostszych nadziewanych placków. W jego przypadku jest to zwykła podgrzana tortilla, dziś najczęściej ta pszenna, w którą zawinięto farsz – różni się więc nie tylko od sztywnego kukurydzianego Tacos, ale przede wszystkim od zalewanej sosem Enchilady oraz smażonej w oleju Chimichangi. W rzeczywistości Burrito najbliżej na do Fajita. Tam jednak kluczową sprawą jest cięte w paski mięso, tutaj farsz jest raczej dowolny. Zwykle chodzi jednak aby był jak najdrobniejszy. Wówczas dużo łatwiej gryzie się cały placek. Z mięs często używa się więc Picadillo, Barbacoa lub Carnitas. Dodaj się jednak także ryby oraz mieszanki warzywne.
Poniżej przepis na nadzienie z kurczaka i ryżu, które daje gwarancję, że sos nie będzie kapał z placka, a to bardzo ważna sprawa.

Składniki:

– podwójna pierś kurczaka
– 100 gr ryżu
– pół puszki pomidorów
cebula, drobno posiekana
– pół łyżeczki mielonych goździków
– łyżeczka oregano
– 150 gr miękkiego, żółtego sera, startego
– 4 łyżki śmietany
– 8 pszennych tortilli
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • Ryż ugotować al dente (w osolonej wodzie )
    • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z dodatkiem goździków i oregano.
    • Dodać pomidory i ryż. Całość dusić, aż cały płyn z pomidorów się wchłonie.
    • W międzyczasie zagotować wodę w garnku, gdy zawrze dodać kurczaka i gotować ok. kwadransa aż będzie miękki.
    • Wyjąć mięso, ostudzić i porwać na włókna (np. przy użyciu widelców)
    • Kurczaka wymieszać z ryżem połączonym z sosem oraz serem i śmietaną.
    • Tak powstałą masą nadziewać podgrzane tortille. Farsz ułożyć na środku i zawinąć placki. Można to zrobić na sposoby.
    • A: najpierw zawinąć boki placka, po czym go zrolować chowając farsz w środku. Wówczas otrzymujemy zamkniętą paczuszkę.
    • B: najpierw zawinąć brzeg placka chowając pod nim farsz, później zagiąć bok, aby zabezpieczyć farsz przed wypadaniem i dalej rolować placek (tak jak na filmie poniżej). Wówczas otrzymujemy burito do jedzenia w ręce.

 
(Poniższej przepis na burito w wykonaniu Jamiego Olivera – placek nadziewa mieszanką ryżu i indyka w stylu kuchni Cajun)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.