Cacioricotta

Cacioricotta To swego rodzaju ser hybrydowy produkowany na południu Włoch – w Kampanii, Basilicacie, Apulli i Kalabrii. Przygotowuje się ją na bazie mieszanki mleka koziego i owczego, a w lato gdy owce karmią swoje młode tylko koziego. Specyfika jego produkcji polega bowiem na tym że tylko częściowo koaguluje przez dodanie podpuszczki (jak w zwykłych serach – w tym wypadku tak jak w neapolitańskim Caciocavallo), a częściowo przez podgrzewanie (jak w ricotta). Istotą jest tu zachowanie kazeiny w masie twarogowej.
Najczęściej spotykana jest świeża Cacioricotta, nie mniej również ona podlega procesowi dojrzewania.
Najbardziej znane rodzaje cacioricotta to Cacioricotta di capra oraz produkowana w okolicach Salento Cacioricotta salentino. Wywodzący się z Basilicaty Casieddu to także rodzaj Cacioricotty.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.