Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)


Caldo Tlalpeño to zupa pochodząca z przedmieści Mexico City, a dokładnie z Tlalpañ (od którego wzięła nazwę), niegdyś odrębnego miasta, a dziś południowo-zachodniej dzielnicy stolicy. Pierwotnie Tlalpan był osadą zamieszkaną przez ludność indiańską, a dopiero w XIX wieku mocno zalesione tereny stały się placem budowy dla nowych fabryk i przeszły intensywną urbanizację (przed olimpiadą w 1968 powstałą tu wioska olimpijska). Było to prowincjonalne, ale dość zamożne miasteczko – w połowie XIX w. Tlalpan przejściowo stał się nawet stolicą stanie Meksyk. Wywodząca się stąd zupa (chociaż nie ma szczegółowych informacji na temat jej genezy) też nie jest daniem bardzo skromnym – to wręcz pożywny posiłek jednogarnkowy.
Dziś Caldo Tlalpeño jest popularna w całym kraju i można kupić ją nawet w kostkach Knorra.

Zupę podawać z tortillami. W trakcie gotowania można też dodać garść ryżu – zwykle pomiędzy marchwią, a fasolą i chili.
W istocie dość dowolny jest też skład warzyw – można dodać też cukinię, pomidory, czy ziemniaki – dodawać należy je jednak z uwzględnieniem czasu gotowania.

Składniki:

– 2 piersi kurczaka
– 1,5 l bulionu z kurczaka (najlepiej Caldo de Polo)
cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 marchewki pokrojone na plasterki
– 2 chilli chipotle, pokrojne
– garść fasolki szparagowej
– 400 gr ciecierzycy z puszki
– sok z 1 cytryny
awokado pokrojone na kawałki
– garść kolendry, posiekanej

Przygotowanie:

    • Zagotować bulion. Włożyć do niego kurczak, cebulę oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
    • Po kwadransie gotowania dodać marchew. 10 minut później chili oraz fasolkę szparagową.
    • Pod koniec dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 5 minut.
    • Po ugotowaniu wyjąć piersi kurczaka i podzielić na kawałki.
    • Do misek włożyć mięso i zalać je zupą.
    • Skropić cytryną, dodać awokado i posypać kolendrą

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.