Canederli (Knedle)



Canederli to najbardziej charakterystyczne dziedzictwo Europy Środkowej, jakie dotarło do Włoch – przede wszystkim do Górnej Addygi, którą Austriacy nazywają Południowym Tyrolem i który przez wieki był związany z wiedeńską monarchią (nazwę Górna Addyga dopiero w latach 30-tych wprowadził Mussolini). Ten rodzaj klusek robionych z czerstwego pieczywa najbardziej przypomina znane z Czech Knedle, które w gruncie rzeczy są jednak wymysłem niemieckim (o czym świadczy rdzenna nazwa knodel). W Górnej Addydze znane były już jednak co najmniej w XIII wieku. Świadczą o tym freski z kaplicy zamku Hocheppan. Obok Marii z Jezusem, przedstawiona jest bowiem kobieta jedząca sporej wielkości knedle i to prosto z patelni.
Poniższy przepis to właściwie baza ciasta. Bardzo często wzbogaca się je podsmażaną, siekaną cebulą, pancettą czy też kiełbasą (tak jak w przepisie na filmie)

Składniki:

– 150 gr czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
– mleko
– 2 jajka
– 100 gr masła
cebula drobno posiekana
– 50 gr bułki tartej
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– szczypta gałki muszkatułowej
– tarty Asiago do posypania

Przygotowanie:

    • Pieczywo namoczyć w mleku
    • Jajka połączyć z masłem, cebulą oraz pietruszką.
    • Kwałki chleba odsączyć i zmielić.
    • Z jajecznej masy, pieczywa i tartej bułki wyrobić ciasto.
    • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Odstawić na kwadrans.
    • Z ciast formować kuleczki i gotować około 20 minut tak jak pierogi.
    • Podawać polane masłem i opruszone serem

W Górnej Addydze do tego typu knedli dodaje się też bardziej treściwe składniki, takie jak boczek czy kiełbasa. Wyjątkowo popularna ich wersja przewiduje jednak przede wszystkim buraki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.