Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)


Adobada czy też Adovada to popularna meksykańska metoda przygotowywania wieprzowiny wcześniej zapeklowanej w marynacie (z hiszpańskiego adobo) bazującej na chili z dodatkiem octu. W ten sposób na wybrzeżu zatoki meksykańskiej serwuje się cienkie plastry schabu, tzw. Cecina Enchilada. Bardziej popularna jest jednak Carne Adobada dominująca w całym środkowym i północnym Meksyku, od Jalisco i Michiocany, aż po Nowy Meksyk w USA (stąd jej obecność w kuchni Tex-Mex).
Tak jak w Cecina używa się schabu wieprzowego, tak tutaj zazwyczaj stosuje się mięso z łopatki. Samo danie może się znacząco różnić w zależności od wykonawcy i to nie tylko ze względu na dowolność składników marynaty. Niektórzy robią z niego coś na kształt środkowoeuropejskiego gulaszu, a inni na wolnym ogniu duszą nawet cały dzień (7-8 godzin), aż mięso całkiem się rozpadnie. W kuchni Tex-Mex mięso jest nawet grillowane lub pieczone (przepis na filmie). Co kto lubi.

Carne Adobada podaje się z tortillami dość często jako farsz do placków, takich jak np. Tacos, Burritos czy też Sincronizada.

Składniki:

– 1 kg łopatki wieprzowej krojonej w dużą kostkę
– 2 łyżki oleju
Marynata:
– 7 suszonych chili (najlepiej guajillo i ancho)
– 3 łyżki octu winnego
– 3 ząbki czosnku
cebula pokrojona w ćwiartki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki tymianku
– pół łyżeczki oregano
– szczypta mielonego cynamonu
– 1 goździk
– łyżeczka pieprzu
– 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

    • Chili nieco podprażyć na patelni i zalać pół litra gorącej wody. Odstawić na pół godziny.
    • Wszystkie składniki marynaty, łącznie z wodą z nasączania, zmiksować (w malakserze lub blenderem).
    • Mięso zalać marynatą i wstawić do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
    • W dużym rondlu rozgrzać olej i dodać mięso razem z marynatą.
    • Dolać ok. szklankę wody i dusić na wolnym ogniu, w zależności od upodobania: aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny) lub całkiem zacznie się rozpadać (powyżej 4 godzin).
    • Uważać aby całość się nie przypaliła, w razie potrzeby uzupełniając wodą.

 
(Poniższej przepis na Carne Adobada w stylu Tex-Mex – marynowane mięso nie jest duszone ale pieczone.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.