Carne en su Jugo estillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)


Hiszpańskie Carne en su Jugo należy tłumaczyć jako wołowina w sosie własnym. Meksykański specjał nie ma jednak wiele wspólnego z daniem znanym w Polsce i w ogóle mięso nie dusi się we własnym sosie, ale jest bogato doprawione takimi dodatkami jak bekon, fasola i oczywiście chili. Sami mieszkańcy Jalisco, a w szczególności stolicy tego stanu Guadalajary, którzy przypisują sobie autorstwo potrawy są bardzo dumni ze swojej wołowiny. Najbardziej znana tutejsza knajpa serwująca Carne en su Jugo to chyba Karne Garibaldi, wpisana do księgi rekordów Guinessa, jako najszybsza restauracja świata.

Podawać z pszennymi tortillami i świeżymi dodatkami, takimi jak kolendra, dymka, rzodkiewki, limonki czy awokado.

Składniki:

– 1 kg wołowiny jak na steki (np. antrykoty) pokrojonej w paski
– 400 gr ugotowanej fasoli (może być z puszki)
– 200 gr tłustego boczku pokrojonego w kostkę
– 4 tomatillo, mogą być z puszki (ew. cztery zielone pomidory)
– dwie garści kolendry
chili jalapeno
– 2 ząbki czosnku
– pół cebuli
– szklanka bulionu

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni przez około smażyć boczek, wytapiając z niego tłuszcz
    • Zmiksować na gładki sos: tomatillo, kolendrę, chili, czosnek, cebulę z dodatkiem bulionu. Doprawić solą i pieprzem.
    • Do zrumienionego już boczku dodać mięso. Kawałki wołowiny obsmażyć ze wszystkich stron.
    • Na patelnie wlać przygotowany sos.
    • Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dusić około godziny, aż mięso będzie miękkie.
    • Na 10 minut przed końcem duszenia dodać fasolę.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.