Carne Salmistrada


Carne Salmistrada to rodzaj marynowanego mięsa nieco podobny do Carne Salada, przygotowuje się je jednak w innej trydenckiej dolinie Valle di Cembra. Poza tym samo jego przygotowanie robione jest na większą skalę. Tutaj używa się udźców nie tylko wołowych, ale także innych zwierząt – m.in. koniny. Kroi się je na 1 – 2 kg kawałki i umieszcza w solance z dodatkiem pieprzu i jałowca. W następnym etapie mięso trafia do beczek. W nich warstwami przekłada się je mieszanką przyprawową w skład której wchodzą: liść laurowy, cynamon i goździki, wszystko podlewając winem. Wieko beczki mocno się dociska, aby nie pozostało w środku powietrza. Tak mięso leżakuje przez 5 dni. Po tym czasie jest wyjmowane z beczek, mieszane i wkładane z powrotem. Później maceruje się jeszcze 15 dni. Po tym czasie jest już gotowe do użytku, choć można je jeszcze uwędzić – stosuje się drewno bukowe z dodatkiem igieł jałowca.
Zobacz również: Carne Fumada

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.