Casoncelli

Nazwa tych pierogów znaczy tyle co „domowe”. Są popularne w Lombardii, gdzie mają zresztą także kilka regionalnych nazw (patrz poniżej). Mają kształt muszli, ewentualnie półksiężyca o wielkości 4 cm, przypominają więc nieco polskie pierogi. Najbardziej typowe wywodzą się z doliny Camonica, ale najbardziej znany przygotowywane są w Bergamo, jako Casoncelli alla bergamasca.
Casoncelli są swego rodzaju lombardzkim odpowiednikiem weneckich Casunziei.
Lokalne odmiany to:

  • Caicc z okolic Breno
  • Casonséi z Ono San Pietro i Lozio
  • Cadonhei z Bassa Valle
  • Caronsei z Val Gandino
  • Calsù z Villa Dalegno (tu bazą farszu jest mięso, ser i ziemniaki), Pezzo (nadziewane Cotechino i ziołami) oraz Zoanno (faszerowane salami, kapustą i ziemniakami)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.