Castra / Castradina (Gulasz z baraniny)


Castra czy też Castradina to solone, nacierane ziołami, krótko wędzone, a następnie suszone udo baranie. Cała operacja trwa dwa dni. Jest specjałem weneckich rzeźników, ale ponoć wywodzi się z Dalmacji – wedle legendy w czasie epidemii panującej w Wenecji tutejsi mieszkańcy musieli sprowadzać mięso ze swoich zamorskich włości, a Dalmacja była wstanie dostarczyć tylko owce. Nazwą nawiązuje do faktu, że robi się ją z mięsa kastrowanych baranów. Na rynek trafia zazwyczaj na tydzień przed dniem Santa Maria della Salute które wypada 21 listopada. W święto Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny Wenecji przyrządza się z niego rodzaj gulaszu.

Składniki:

– pół kg baraniny,
marchew posiekana w plasterki,
cebula drobno posiekana,
– pół kg kapusty włoskiej posiekanej,
– przyprawy (gałązka rozmarynu, tymianku, liść laurowy i pare ziaren jałowca) umieszczone w woreczku,
oliwa
– 1,5 litra bulionu
– szklanka białego wina

Przygotowanie:

    • W rondlu na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i marchew.
    • Dodać krojonej kapusty z odrobiną wody i dusić do miękkości.
    • W oddzielnym garnku, około pół godziny, gotować baraninę z dodatkiem ziół.
    • Mięso wyjąć z wody, zalać nową wodą i gotować jeszcze pół godziny. Znów wyjąć.
    • Kapustę i mięso odstawić na jeden dzień.
    • Następnego dnia pokroić mięso. Razem z kapustą umieścić w garnku.
    • Całość zalać bulionem i winem. Gotować jeszcze pół godziny.


/Fot: jeffreyw//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.