Casunziei


Casunziei to słowo wywodzące się z dialektu północno-wschodnich Włoch i znaczy po prostu domowy. Jest to bowiem nazwa odnosząca się do domowych pierogów przygotowywanych w regionie Wenecji (w Lombardii są podobne, które nazywają się Casoncelli). Są one popularne w takich miastach jak Belluno, Vincenza czy Werona.
Koncepcyjnie bardzo przypominają zarówno lombardzkie Casoncelli jak i zwykłe domowe pierogi znane w Polsce. Również one są formowane z krążków o średnicy około 4 cm, nadziewanych i składanych na pół. Zwykle faszerowane są serem lub warzywami.
Najbardziej znane rodzaje to:

Pierogi te równie często faszeruje się dynią, rzodkiewkami, ricottą czy też grzybami.
Znanymi wersjami tego dania są również Casunziei all’ampezzana (farsz z żółtej i czerwonej rzepy) oraz bożonarodzeniowe Casunziei alla Cencenighe podawane z makiem i miodem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.